Na biologických praktikách v laboratoři jsme se jako třída sexta věnovali pitvě kapra obecného. Pracovali jsme ve skupinách a pod odborným dohledem paní učitelky Dvořákové jsme si mohli zblízka prohlédnout vnitřní stavbu těla této ryby. Používali jsme pitevní soupravu – chirurgické nůžky, skalpel a pinzetu. Nejprve jsme opatrně otevřeli břišní dutinu a postupně vyndávali jednotlivé orgány. Naučili jsme se rozeznávat ledviny, plynový měchýř, gonády, střevo, slinivkojaterní žlázu, srdce, slezinu a žlučník. Každý orgán jsme si prohlédli a ujasnili si jeho funkci. Kromě toho jsme zkoumali i další části kapra – například oko, žaberní plátek, požerákové zuby a šupinu. Praktická ukázka nám pomohla lépe pochopit nejen anatomii ryb, ale i principy fungování jejich těl. Díky tomu, že jsme si všechno mohli sami vyzkoušet a vidět na vlastní oči, jsme si spoustu věcí zapamatovali mnohem lépe než z učebnice.